Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΚΛΑΔΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΛΑΜΠΡΟΥ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22-3-2016 ο Δήμαρχος Ερμιονίδας εισήγαγε προς συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως το θέμα της καύσης των κλαδεμάτων και χόρτων στο κτήμα «Φωστίνη», το οποίο βρίσκεται εκτός οικισμού του Κρανιδίου, παραχωρήθηκε με δωρεά στο Δήμο για δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα αλλά παραμένει χέρσα έκταση.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα ότι ο Δήμος είχε συγκεντρώσει εκεί κλαδέματα και χόρτα προερχόμενα από κοινόχρηστους χώρους (πλατείες, δρόμους κ.λπ.) αλλά και ότι κάποιοι ιδιώτες είχαν εναποθέσει στον ίδιο χώρο τα προαναφερόμενα υλικά. Πέραν αυτών είχαν εναποτεθεί από ιδιώτες και ογκώδη υλικά (στρώματα, έπιπλα κ.λπ.). Τα ογκώδη αυτά υλικά μεταφέρθηκαν από τις υπηρεσίες του Δήμου στο Πράσινο Σημείο. Τα χόρτα, που ήσαν μέσα σε πλαστικές σακούλες, διαχωρίστηκαν απ’ αυτές και οι σακούλες απομακρύνθηκαν από τον χώρο και στάλθηκαν για ανακύκλωση. Έδειξε μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται ο διαχωρισμός των υλικών και ότι καίγονταν μόνον χορτάρια. Επίσης έδειξε το δελτίο αποστολής με το οποίο αποδεικνύεται ότι τα ογκώδη υλικά στάλθηκαν από το Πράσινο Σημείο στο ΚΔΑΥ Κορινθίας.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι ο Δήμος σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και με τις υποδείξεις της, αφού έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας, προέβη σε καύση μόνον των κλαδεμάτων και των χόρτων, γεγονός το οποίο τη συγκεκριμένη εποχή επιτρέπεται, όχι μόνο για τον Δήμο αλλά και για τους ιδιώτες. Επίσης δήλωσε ότι μετά την καύση έγινε αποκατάσταση του χώρου.

Επομένως κατέστησε απολύτως σαφές ότι στον χώρο αυτόν δεν κάηκαν σκουπίδια. Ο Δήμαρχος δήλωσε επίσης ότι από τον Σεπτέμβριο 2014 και εντεύθεν δεν εναποτίθενται και δεν καίγονται σκουπίδια σε κανέναν χώρο της περιφέρειας του Δήμου Ερμιονίδας.  Όλοι γνωρίζουν ότι τα απόβλητα με τη διαδικασία της διαλογής στην πηγή σε 4 ρεύματα (ανακυκλώσιμα συσκευασίας, ανακυκλώσιμα μη συσκευασίας, οργανικά και γυάλινες φιάλες) συγκεντρώνονται στο Πράσινο Σημείο και στη συνέχεια μεταφέρονται σε ΚΔΑΥ στην Κορινθία για τα περαιτέρω.

Ο Δήμαρχος στη προαναφερόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε από τον κ. Αν. Λάμπρου να ανακαλέσει με δημόσια επιστολή του τα όσα έγραψε στην από 21-3-2016 επιστολή του στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι στο κτήμα «Φωστίνη» κάηκαν και σκουπίδια.
Επειδή αυτό μέχρι στιγμής ο κ. Λάμπρου δεν το έχει πράξει και δεν έχει αναγνωρίσει το λάθος του, ο Δήμαρχος επισημαίνει σήμερα ότι ο κ. Λάμπρου γράφοντας ανακρίβειες και ψεύδη επιθυμεί να παραπλανήσει τους Δημότες. Αυτό όμως είναι πολιτικά και ηθικά ανέντιμο. Να ληφθεί υπόψη ότι ο κ. Λάμπρου δεν επισκέφθηκε καν το κτήμα «Φωστίνη» κατά τη διάρκεια της καύσης, όπως αναγκάσθηκε να παραδεχθεί ο ίδιος κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και επομένως δεν είχε ιδία αντίληψη τι ακριβώς καιγόταν στον προαναφερόμενο χώρο.

Ο κ. Λάμπρου την περίοδο 2011 – 2014 που ήταν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και τα σκουπίδια ερρίπτοντο χύμα και ανεξέλεγκτα σε διάφορα σημεία της περιφέρειας του Δήμου και κάποια καίγονταν ( π.χ. Σταυρός Διδύμων, περιοχή βιολογικού Κρανιδίου) δεν είχε αρθρώσει τότε δημόσιο λόγο ούτε είχε επιδείξει οικολογική ευαισθησία. Τώρα ενοχλείται ακόμη και από την καύση χορταριών και κλαδεμάτων, που είναι ενέργεια επιτρεπόμενη.

Προφανώς ο κ. Λάμπρου όψιμα θέλει να παρουσιάσει πρόσωπο περιβαλλοντικά υπερευαίσθητου πολιτικού προς παραπλάνηση αφελών, όπως φαίνεται ότι θεωρεί τους δημότες.

Τέλος σχετικά με το κτήμα «Φωστίνη», στο οποίο αναφέρεται στην επιστολή του, επισημαίνουμε ότι η Δημοτική Αρχή, στην οποία ο κ. Λάμπρου ήταν στέλεχος αλλά και Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, δεν προχώρησε επί δυόμιση τετραετίες στην αξιοποίησή του (το κτήμα παραχωρήθηκε στο Δήμο το 2000). Αντιθέτως η παρούσα Δημοτική Αρχή το 2014 με την ανάληψη των καθηκόντων της έκανε πρόταση ένταξής του σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και το 2015 το έργο εντάχθηκε σε πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επομένως απολύτως σεβάστηκε την επιθυμία του δωρητή αφού εμπράκτως προέβη σε ενέργειες αξιοποίησης του κτήματος.

Συνεπώς ο κ. Λάμπρου να αφήσει τις λεκτικές πομφόλυγες, κοινώς αερολογίες, που συχνά πυκνά εκτοξεύει με επιστολές του, που σκοπό έχουν να κάνουν μόνο θόρυβο. Θα ήταν καλύτερο να βοηθήσει, ως εκ του θεσμικού του ρόλου, με επιχειρηματικό και τεκμηριωμένο λόγο στα θέματα του Δήμου. Μόνον έτσι θα είναι χρήσιμος στους δημότες.  

Δημήτρης Σφυρής

     Δήμαρχος Ερμιονίδας     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου