Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Διήμερες Εκδηλώσεις Τιμής στον Ήρωα Κρανιδιώτη Αρσένιο Κρέστα Ιερομόναχο (Παπαρσένη)

Ο Δήμος Ερμιονίδας και το Δημοτικό Λαογραφικό Κέντρο Κρανιδίου διοργάνωσαν διήμερο εκδηλώσεων στις 27 & 28 Νοεμβρίου 2015 με αφορμή τη συμπλήρωση 193 ετών από τη θυσία του γενναίου Κρανιδιώτη ήρωα Αρσενίου Κρέστα Ιερομονάχου και των πεσόντων στα Δερβενάκια στον Άγιο Σώστη στις 27 Νοεμβρίου 1822.
Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015 τελέσθηκε Ιερό Μνημόσυνο στο Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου στο Κρανίδι και ακολούθησε τρισάγιο, κατάθεση στεφάνων και απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές των σχολικών μονάδων της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου, στην πλατεία Παπαρσένη. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος του Γυμνασίου Κρανιδίου κ. Μπουγιούρα Σοφία.
Στους μαθητές και στους παρισταμένους διανεμήθηκε από τον Δήμο Ερμιονίδας το βιβλίο του Γεωργίου Βουτσινού “Μητρώον Κρανιδιωτών Αγωνιστών της Ελληνικής Παλιγγενεσίας”, το οποίο εξεδόθη το 2010 από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου.

Την επομένη ημέρα Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη – προσκύνημα στην Ιερά Μονή «Κατακεκρυμμένης» Άργους, όπου ετελέσθη λειτουργία σε ανάμνηση του γεγονότος του αποκλεισμού του Παπαρσένη στη Μονή (25-4-1821) από τους Τούρκους, του απεγκλωβισμού του τη νύκτα με τους στρατιώτες του και τη μετάβασή του στους Μύλους της Λέρνης.
Ακολούθησε επίσκεψη στον Άγιο Σώστη στα Δερβενάκια, χώρο ιερό, όπου έπεσε νεκρός ο γενναίος αγωνιστής και ιδεολόγος Παπαρσένης (27-11-1822) ηρωικά μαχόμενος εναντίον των Τούρκων του Ντελή Αχμέτ. Στον τάφο του Παπαρσένη, που βρίσκεται στο προαύλιο του Αγίου Σώστη εψάλη τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων.


Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Σφυρής Δημήτριος, ο Αντιδήμαρχος κ. Αντωνόπουλος Ιωάννης, ο Αντιδήμαρχος κ. Ντούβαλης Δημήτριος, η Αντιδήμαρχος κ. Φωστίνη Καλλιόπη, η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ερμιονίδας κ. Λούμη Αγγελική, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου κ. Κοντοβράκης Ιωάννης, ιερείς, μέλη του Λαογραφικού Κέντρου Κρανιδίου και κάτοικοι της Ερμιονίδας.




ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ







Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΟΜΙΛΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ

Σας προσκαλούμε την Τετάρτη 2/12/2015 και ώρα 17:30μ.μ στο χώρο του Παιδικού Σταθμού Κρανιδίου να παρακολουθήσετε την ομιλία-συζήτηση με θέμα:
΄΄Σχέση γονέα-παιδιού, πως γίνεται εφόδιο ή εμπόδιο στην ανάπτυξη του παιδιού΄΄
Ομιλητής θα είναι ο κ. Δημήτρης Μούγιος ψυχολόγος του Δήμου Ερμιονίδας.

Την εκδήλωση διοργανώνει το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας Δήμου Ερμιονίδας, η πρόεδρος κ. Κυριακή Μήτσου, η αντιπρόεδρος κ. Άννα Στρίγκου-Φωστίνη σε συνεργασία με την προ ϊσταμένη του Παιδικού Σταθμού κ. Κατερίνα Γαλανοπούλου.

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης για το Δημοτικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων

Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 18:00 συνεδρίασε σε αίθουσα του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου, η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ερμιονίδας υπό την προεδρία του Δημάρχου κ. Δημήτρη Σφυρή.
Θέμα της συνεδρίασης ήταν η συζήτηση του  Δημοτικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων & Ειδικών Ρευμάτων Αποβλήτων.
Από τα 25 μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης παρόντα ήταν τα 16 ενώ στην συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Αντιδήμαρχος κ. Αντωνόπουλος Γιάννης, η Αντιδήμαρχος κ. Φωστίνη Κέλλη, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας κ. Πασιαλής Βασίλης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Διδύμων κ. Σπανός Κώστας, η Πρόεδρος της  Τοπικής Κοινότητας Φούρνων κ. Θεοδώρου Ντίνα και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης κ.κ. Γεωργόπουλος Γιάννης, Λάμπρου Τάσος και Τόκας Τάσος.
Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας κ. Πασιαλής Βασίλης παρουσίασαν στα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης το Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων & Ειδικών Ρευμάτων Αποβλήτων του Δήμου Ερμιονίδας και ανέλυσαν τους βασικούς του άξονες, οι οποίοι είναι η διαχείριση των προ-διαλεγμένων στην πηγή ρευμάτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων στα εξής στάδια:
  • Παραλαβή, μεταφορά και επεξεργασία των συλλεγόμενων ΒΑΑ (οργανικά – βιοαποδομήσιμα – «καφέ» κάδος) σε αδειοδοτημένη μονάδα κομποστοποίησης.
  • Παραλαβή, μεταφορά και επεξεργασία των συλλεγόμενων ΑΣΥΣ (απόβλητα ανακυκλωσίμων συσκευασιών – «μπλε» κάδος) σε αδειοδοτημένο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).
  • Παραλαβή, μεταφορά και επεξεργασία των συλλεγόμενων ΑΑΥ (απόβλητα ανακυκλώσιμα που δεν αποτελούν συσκευασίες – «πράσινος» κάδος) σε αδειοδοτημένο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).
  • Διαχείριση του υπολείμματος επεξεργασίας που παράγεται από τις ως άνω μονάδες.
Επισημάνθηκε ότι ο Δήμος Ερμιονίδας αποτελεί τον πρώτο, πανελλαδικά, ΟΤΑ που εφάρμοσε προγράμματα Διαλογής στην Πηγή επιμερίζοντας το ρεύμα των σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων σε τρία διακριτά ρεύματα (σύστημα μπλε, καφέ και πράσινου κάδου) ενώ παράλληλα έχει προχωρήσει στην χωριστή συλλογή των γυάλινων συσκευασιών με τους κώδωνες γυαλιού, την συλλογή των τηγανέλαιων στα σχολεία, την εναλλακτική διαχείριση των παλιών οχημάτων σε συνεργασία με αδειοδοτημένο συλλέκτη, την χωριστή συλλογή των ηλεκτρικών συσκευών, την χωριστή συλλογή των ογκωδών αποβλήτων (παλιά έπιπλα, ξύλα, παλέτες, στρώματα κ.λ.π.) και την ανάπτυξη προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης σε μικρή κλίμακα.
Το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη επιπλέον προγραμμάτων Διαχείρισης Ειδικών Ρευμάτων Στερεών Αποβλήτων όπως μεταχειρισμένων ελαστικών, μπαταριών, αδρανών υλικών, επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων, χωριστή συλλογή έντυπου χαρτιού (σύστημα κίτρινου κάδου) και την επέκταση του προγράμματος της οικιακής κομποστοποίησης σε μεγαλύτερη κλίμακα, με παράλληλη ενίσχυση της ενημερωτικής καμπάνιας των δημοτών για την προ-διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και το σύστημα του μπλε – καφέ - πράσινου κάδου με φυλλάδια, αφίσες, ημερίδες, ενημερωτικές επισκέψεις στα σχολεία κ.λ.π.
Τέλος προτείνεται η δημιουργία Δημοτικού Πράσινου Σημείου, Δημοτικής Κινητής Μονάδας Μηχανικής Διαλογής και Δημοτικής Μονάδας Κομποστοποίησης.
Στην διαλογική συζήτηση που ακολούθησε απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις που τέθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης, ενώ οι παριστάμενοι επικεφαλείς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης παίρνοντας τον λόγο εξέφρασαν την συμφωνία τους επί του συγκεκριμένου σχεδίου.
Η συνεδρίασε έκλεισε με την ομόφωνη ψήφιση του σχεδίου όπως αυτό παρουσιάστηκε από τους εισηγητές και την πρότασή του για ψήφιση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ερμιονίδας και το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας.


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Διήμερο Εκδηλώσεων στην μνήμη του Κρανιδιώτη ήρωα Ιερομονάχου Αρσένιου Κρέστα

Ιερό Μνημόσυνο Αρσενίου Ιερομονάχου

    Ο Δήμος Ερμιονίδας και το Δημοτικό Λαογραφικό Κέντρο Κρανιδίου διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων στις 27 & 28 Νοεμβρίου 2015  με αφορμή τη συμπλήρωση των 193 ετών από τη θυσία του γενναίου Κρανιδιώτη ήρωα Αρσενίου Ιερομονάχου και των πεσόντων στα Δερβενάκια στον Άγιο Σώστη στις 28 Νοεμβρίου 1822.
   
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει :

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015
Ιερό Μνημόσυνο στο Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου .
Ώρα  προσέλευσης 9.00 π.μ.

Ακολουθεί τρισάγιο, κατάθεση στεφάνων και  απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές των σχολικών μονάδων της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου, στην πλατεία Παπαρσένη.

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015
Επίσκεψη-προσκύνημα στην Ιερά Μονή <<Κατακεκρυμμένης>> Άργους όπου θα τελεστεί λειτουργία σε ανάμνηση του γεγονότος του αποκλεισμού του Παπαρσένη στη Μονή, του απεγκλωβισμού του τη νύχτα με τους στρατιώτες του και τη μετάβασή του στους Μύλους της Λέρνης.  
Αναχώρηση 7.15 π.μ. από την  πλατεία Κύπρου στο Κρανίδι.

11.45 π.μ. Θα τελεστεί τρισάγιο στον τάφο του  Ήρωα Αρσενίου Ιερομονάχου που βρίσκεται στο προαύλιο του Αγίου Σώστη στα Δερβενάκια.




Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας


Δημήτρης Σφυρής

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Αθλητικό Διήμερο στον Δήμο Ερμιονίδας

Αθλητικές εκδηλώσεις διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στο Δήμο Ερμιονίδας, οι οποίες διοργανώθηκαν από την Κοινωφελή Επιχείρηση Αθλητισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Ερμιονίδας, την Δημοτική Κοινότητα Πορτοχελίου και την Τοπική Κοινότητα Κοιλάδας.
Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 10:00π.μ. διεξήχθη ο 8ος  Ποδηλατικός Αγώνας Ερμιονίδας "Χρήστος Σκορδής" με τις κατηγορίες Αγοριών και Κοριτσιών (αγώνας 5 χιλιομέτρων), με εκκίνηση το Κρανίδι και τερματισμό στην Κοιλάδα και τις κατηγορίες Ανδρών και Γυναικών (αγώνας 33 χιλιομέτρων), με εκκίνηση το  Κρανίδι και τερματισμό στο Πορτοχέλι, μέσω Ερμιόνης.

Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 10:00π.μ. διεξήχθη στο Πορτοχέλι ο 3ος Αγώνας Δρόμου “Βερβερόντα” με τις κατηγορίες Αγοριών και Κοριτσιών (αγώνας 1,5 χιλιομέτρου) και τις κατηγορίες Ανδρών και Γυναικών (αγώνας 10 χιλιομέτρων).

Τις απονομές έκαναν ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Σφυρής, η Αντιδήμαρχος Ερμιονίδας Κέλλη Φωστίνη, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πορτοχελίου Μανώλης Τριγκάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κοιλάδας Παναγιώτης Φλωρής και ο συμπατριώτης μας Σπαρταθλητής Γιώργος Φασιλής.
Το αθλητικό διήμερο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία αφού οι συμμετοχές των αγωνιζομένων ξεπέρασαν τις 250 και τους αγώνες παρακολούθησαν πολλοί δημότες και επισκέπτες της περιοχής.
Ο Δήμος Ερμιονίδας ευχαριστεί για την άψογη διοργάνωση την οργανωτική επιτροπή, του εθελοντές, τους χορηγούς και το Α.Τ. Κρανιδίου.











ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ




Το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στη Ερμιόνη δεν θα κλείσει

Κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του Δημάρχου Ερμιονίδας κ. Σφυρή Δημήτρη και του Περιφερειακού Συμβούλου Πελοποννήσου και Διευθυντή του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς Κρανιδίου κ. Τζανή Αναστασίου, το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Ερμιόνη δεν θα κλείσει και θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά όπως ακριβώς λειτουργούσε μέχρι σήμερα.
Με δεδομένο ότι το κλείσιμο του εν λόγω καταστήματος θα είχε σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της Δημοτικής Ενότητας Ερμιόνης και όλου του Δήμου Ερμιονίδας καθώς εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό κατοίκων που στην πλειονότητά τους είναι αγρότες και επαγγελματίες, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας έδρασε άμεσα και κατάφερε να το αποτρέψει.
Σχετικές ομόφωνες αποφάσεις είχαν πάρει, στις 10 Νοεμβρίου 2015 το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης και στις 20 Νοεμβρίου 2015 το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας.

Ο Δήμος Ερμιονίδας ευχαριστεί την Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για τη συνεργασία και την κατανόηση της κατάστασης.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Συμμετοχή του Δήμου Ερμιονίδας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης «Φιλοξένια»

Δυναμική παρουσία έδωσε και φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά  ο Δήμος Ερμιονίδας στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Θεσσαλονίκης "Philoxenia", η οποία διεξήχθη στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης από 12 έως 15 Νοεμβρίου 2015.
Η συγκεκριμένη έκθεση, τις πύλες της οποίας πέρασαν πάνω από 17.000 επισκέπτες, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά γεγονότα της νοτιοανατολικής Ευρώπης με κύριο σκοπό ο εμπορικός επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα να «αγοράσει Ελλάδα» έχοντας στη διάθεσή του το σύνολο του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.
Στόχος της συμμετοχής του Δήμου Ερμιονίδας στην έκθεση είναι η προβολή της περιοχής μας, ούτως ώστε να αποτελέσει τουριστικό προορισμό και να διεισδύσει στην τουριστική βιομηχανία τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού.
Αναδείχθηκαν μέσω οπτικού υλικού οι φυσικές ομορφιές του Δήμου μας, προβλήθηκε η προϊστορία και η ιστορία του τόπου μας και παράλληλα παρουσιάστηκαν εναλλακτικές μορφές τουρισμού για τις οποίες προσφέρεται η επαρχία μας.

Οι επισκέπτες του περιπτέρου μας ενημερώθηκαν για τα τοπικά προϊόντα μας που εκτίθεντο όπως λάδι, ελιές, κρασί, μέλι, ρόδι και παράγωγά του και προσφέρθηκαν σ’ αυτούς διάφορα κεράσματα, παρασκευασμένα στην Ερμιονίδα. Επίσης τους δόθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια που έχουν εκδώσει τόσο ο Δήμος όσο και ιδιώτες επιχειρηματίες με σκοπό την προβολή του τόπου μας.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στο περίπτερό μας συναντήσεις εκπροσώπων του Δήμου, τουριστικών επιχειρηματιών της επαρχίας μας και τουριστικών πρακτόρων από το εξωτερικό και την Ελλάδα με προοπτική επαγγελματικές συμφωνίες και συνεργασίες.
Το Δήμο Ερμιονίδας εκπροσώπησε ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Σφυρής, ο οποίος εκτός των άλλων επαφών που είχε με θεσμικά πρόσωπα και οργανισμούς του τουρισμού, συναντήθηκε και με την Αν. Υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά. Επίσης στην έκθεση συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού κ. Φωστίνη Κέλλη, ο Αντιδήμαρχος κ. Αντωνόπουλος Γιάννης, η Δημοτική Σύμβουλος και μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού κ. Λούμη Αγγελική και η Δημοτική Σύμβουλος κ. Μήτσου Κέλλη.






ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ