Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΦΥΡΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ



Επικίνδυνη για την Δημόσια Υγεία η κατάσταση που επικρατεί στην Ερμιονίδα με τα σκουπίδια στο δρόμο, το άνοιγμα των χωματερών, το άνοιγμα των υπό αποκατάσταση κλειστών χωματερών, τις πυρκαγιές και την φλεγόμενη δημιουργηθείσα χωματερή από την Δημοτική Αρχή στα Δίδυμα. Θέμα που συζητήθηκε  στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου της 29 Ιουλίου 2013 μετά από επερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου κου Λ. Μπούκλη.
Εντύπωση προκάλεσε η παντελής απουσία της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ερμιονίδας  για ένα τόσο σοβαρό θέμα, η οποία αιτείται από τον Περιφερειάρχη κ Τατούλη το άνοιγμα των 3 κλειστών χωματερών στα Δισκούρια Κρανιδίου, στο Κρόθι Ερμιόνης και στο Ρορρό Θερμησίας
( ήδη έχει ανοίξει).
Μοναδικές παρουσίες οι Δημήτρης Σφυρής επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης,  ο  κος Σταύρος Γεωργίου από τους Φούρνους μέλος  της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα «χωματερής Σταυρού  Διδύμων» και ο κος Κώστας Σπανός τοπικός Σύμβουλος Διδύμων και μέλος  της Συντονιστικής Επιτροπής.
Ο κος Σφυρής ανέφερε ότι ο Δήμος Κρανιδίου συμπορεύτηκε με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Πελοποννήσου που δυστυχώς δεν συνεχίστηκε στο θέμα της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και άλλων ρευμάτων.  Υπάρχουν δεδομένα :  η δημιουργία νέων  χωματερών και το άνοιγμα κλειστών, απορρίμματα χύδην στους δρόμους και φλεγόμενες χωματερές. Για  να βρεθεί λύση πρέπει να υπάρχει βούληση που δυστυχώς δεν υπάρχει παρόλο που δίνονται δυνατότητες.
Ο Δήμος Ερμιονίδας δημιούργησε την υπερχωματερή στα Δίδυμα ρίχνοντας από την πρώτη ημέρα ΧΥΔΗΝ απορρίμματα στο χώρο του δεματοποιητή, στη κλειστή προς αποκατάσταση χωματερή και σε όμορες δασικές εκτάσεις. 
Ευθύνονται η Περιφέρεια και ο ΦΟΔΣΑ γιατί δεν προφύλαξαν τον χώρο του δεματοποιητή  και την καταστροφή των  δασικών  εκτάσεων.
Επέτρεψαν στο Δήμο Ερμιονίδας να ρίχνει ανεξέλεγκτα χύδην απορρίμματα καταστρέφοντας τις εγκαταστάσεις , τις ζώνες πυροπροστασίας, το σύστημα πυρόσβεσης και το βιολογικό καθαρισμό, με συνέπεια να υπάρξουν συνεχείς  πυρκαγιές και η κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη και μη διαχειρίσιμη.
 Επίσης εκτός από τις ποινικές ευθύνες του Δήμου Ερμιονίδας  ευθύνες έχει και η Περιφέρεια Πελοποννήσου που ανέχεται την δημιουργία νέων ΧΑΔΑ.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σύμφωνα με την ΚΥΑ (14-03-2013)   οφείλει να αποκατασταθούν οι ΧΑΔΑ και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να είναι δυνατόν να τεθούν σε λειτουργία το ταχύτερο, το αργότερο εντός εξαμήνου, οι υποδομές μεταβατικής διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων που προβλέπονται.
Ο κος Σφυρής αναφέρθηκε στη μη τήρηση των υποχρεώσεων  του Δήμου Ερμιονίδας που δημιούργησαν την σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση.
Παρόλο που ο Δήμος Ερμιονίδας βρίσκεται  σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και δόθηκε κατ΄ εξαίρεση η εξάμηνη μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής, σύμφωνα με την ΚΥΑ, τα απορρίμματα παραμένουν πάνω από δύο εβδομάδες στους δρόμους δημιουργώντας επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία  καταστάσεις.
Μετά την τοποθέτηση του κ. Σφυρή και του κ. Γεωργίου ο Αντιπεριεφερειάρχης κ. Χειβιδόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Δήμος Ερμιονίδας  βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Έχει δίκιο ο κ. Σφυρής.
Ο  μοναδικός Δήμος που ακολούθησε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων ήταν ο Δήμος Κρανιδίου και έπρεπε να γίνουν προσπάθειες από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και την Πολιτεία να συνεχιστεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.
Γι΄ αυτό σαν Περιφέρεια χρηματοδοτήσαμε τον Δήμο Ερμιονίδας για την απομάκρυνση των απορριμμάτων.
Υπήρξε πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου προς τον Δήμο Ερμιονίδας για την μεταφορά του δεματοποιητή και την  διευθέτηση του χώρου  στα Δίδυμα.
Προτείναμε την επανεγκατάσταση του δεματοποιητή, την τοποθέτηση κομποστοποιητή  και δημιουργία εγκαταστάσεων που προμηθεύει η Περιφέρεια για την διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών, προκειμένου να μην εμπεριέχονται οργανικά στα απορρίμματα με την υποχρέωση ο Δήμος Ερμιονίδας να μας υποδείξει το χώρο.
Και συνέχισε λέγοντας :  
<<με ευθύνη του Δήμου Ερμιονίδας δημιουργήθηκε η υπερχωματερή στα Δίδυμα.
Γίνονται έρευνες για τη μόλυνση του περιβάλλοντος από την χύδην απόρριψη των απορριμμάτων  και τον υδροφόρο ορίζοντα.
Εάν υπάρξει παράνομο άνοιγμα χωματερών θα υπάρξουν συνέπειες
Πρέπει να προχωρήσουμε σε συμπληρωματική χρηματοδότηση προκειμένου να αποφύγουμε την περαιτέρω επιβάρυνση της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας στα Δίδυμα .

Οι χωματερές που ζήτησε ο Δήμαρχος δεν πρόκειται να ανοιχτούν>>.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Παπαφωτίου, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά από την ημέρα εγκατάστασης του δεματοποιητή μέχρι την πυρκαγιά στην δημιουργηθείσα χωματερή των Διδύμων τον Μάιο του 2013
Από το 2011 ο Δήμος Ερμιονίδας έριχνε χύδην απορρίμματα και η πρώτη δίμηνη σύμβαση με τον εργολάβο έγινε στις 2/11/11 μέχρι 2/1/2012.
Τον Αύγουστο του 2012 ο εργολάβος διέκοψε την  λειτουργίας του δεματοποιητή λόγω έλλειψης διαθέσιμου χώρου αποθήκευσης καθώς  ο Δήμος Ερμιονίδας συνέχιζε να ρίχνει χύδην απορρίμματα.
Στην επερώτηση του  ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Γραμματέας Περιφ. Συμβουλίου Πελοποννήσου κ Μπούκλης αναφέρθηκε στην επικίνδυνη κατάσταση της χωματερής στα Δίδυμα η οποία εξακολουθεί να φλέγεται.
Ρώτησε εάν επιβλήθηκαν πρόστιμα, εάν  έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας, ποιος είναι ο υπεύθυνος για την κατάσταση στα Δίδυμα και ποιος  φυλάει την χωματερή.
Πόσα χρήματα έχουν δοθεί και πως τα  διαχειρίστηκαν.
Τόνισε ότι έχει  πληροφορηθεί πως έχουν  δοθεί και άλλα χρήματα, εκτός αυτών που γνωρίζουμε .
Η Ερμιονίδα έχει υποστεί τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική ρύπανση.
Ας επιβληθούν πρόστιμα σ΄ αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τη χωματερή στα Δίδυμα.
Τέλος ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης αναφέρθηκε εκτενώς στη διαχείριση των απορριμμάτων λέγοντας «θα υπάρξει οριστική λύση, πρέπει να προσέξουμε όχι μόνο τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και τους σωματιδιακούς ρύπους διοξινών και άλλων.
Τα αντιμετωπίζουμε με μεγάλη προσοχή, προκειμένου να μην επέλθει μεγάλη βλάβη.
Δεν συμφωνούμε με την κατάσταση που έχει περιέλθει ο χώρος του δεματοποιητή στα Δίδυμα.  Δεν πρόκειται να ανοιχτούν χωματερές
Είμαστε στο τέλος της προσπάθειας και χρειάζεται σοβαρός σχεδιασμός προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κατάσταση.
Βοηθήσαμε τον Δήμαρχο για την αποσυμφόρηση των σκουπιδιών»
Αναφερόμενος στην επερώτηση του κ. Μπούκλη για τα πρόστιμα είπε
«είμαστε υποχρεωμένοι να τα επιβάλουμε όταν τα εισηγούνται οι άλλες Υπηρεσίες».


Δείτε εδώ το αίτημα του Περιφερειακού Συμβούλου και γραμματέα του Περιφ. Συμβουλίου κου Λ. Μπούκλη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου