Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ερωτηματικά από τη
«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ»

που περιμένουν απαντήσεις


Εθελοντικές Ομάδες

Πολύ συζήτηση έγινε όλο αυτό το χρόνο για τις εθελοντικές ομάδες εργασίας στο νέο Δήμο Ερμιονίδας.
Κατακλυζόμαστε καθημερινά από ανακοινώσεις, προσκλήσεις, εργασίες, φωτογραφίες, παράσταση εκπροσώπου των ομάδων στα Δημοτικό Συμβούλιο με σχετική τοποθέτηση.
Βρισκόμαστε ήδη στην αρχή του δεύτερου έτους της λειτουργίας της νέας Δημοτικής Αρχής και ακόμη δεν έχουμε δει καμία Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία αυτών των εθελοντικών ομάδων εργασίας.

Πώς συστάθηκαν αυτές οι ομάδες;

Είναι η σύσταση τους στις αρμοδιότητες του Δημάρχου ή κάποιας Επιτροπής;

Θα αποφασίσει μελλοντικά το Δ.Σ. για τη σύσταση τους;

Θα συνεχίσουν να λειτουργούν έτσι;

Ας μας ενημερώσει κάποιος για το θέμα.

Αναφέρουμε αναλυτικά την έννοια και τη διαδικασία για τη σύσταση Ομάδας Εθελοντών στο Δήμο σύμφωνα με τα στοιχεία, που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.

Εθελοντής είναι ο πολίτης εκείνος που προσφέρει ανιδιοτελώς τον ελεύθερο χρόνο του ή τη γνώση του για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Με αυτή την έννοια ο εθελοντισμός ταυτίζεται με τη φιλανθρωπία, όπως χρησιμοποιήθηκε κατά την κλασική εποχή κυρίως για να αποδώσει μια καινούργια αρετή, την αγάπη για το συνάνθρωπο. Όσο όμως και αν επιδιώχθηκε από όλους να ταυτιστούν οι δύο έννοιες, ο εθελοντισμός συνεχίζει να εμπνέει περισσότερο, ειδικά στη σημερινή εποχή που κυριαρχεί ο ατομικισμός.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 27ης Νοεμβρίου 2009, το έτος 2011 ανακηρύχθηκε «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντικών Δραστηριοτήτων που προωθούν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη» (εν συντομία «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού»). Βασικός στόχος του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού είναι η ενθάρρυνση και η υποστήριξη-κυρίως μέσω ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών– των προσπαθειών που καταβάλλουν η Ένωση, τα κράτη μέλη και οι τοπικές και περιφερειακές αρχές για τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων στην κοινωνία των πολιτών οι οποίες ευνοούν τον εθελοντισμό καθώς και η ενίσχυση της προβολής των εθελοντικών δραστηριοτήτων.

Για τη σύσταση Ομάδας Εθελοντών τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος είναι τα εξής:

1. Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία εθελοντικής ομάδας εργασίας


2. Ανακοίνωση για την υποβολή αιτήσεων


3. Υποβολή αιτήσεων ενδιαφερομένων στο Δήμο


4. Δημιουργία μητρώου μελών με την καταγραφή όσων εθελοντών δήλωσαν συμμετοχή.

Παρά τις επανειλημμένες αναφορές που έχουν γίνει για το θέμα από τον επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας Ερμιονίδας» κ. Σφυρή Δημ., μέχρι σήμερα δεν έχει δρομολογηθεί η πρέπουσα διαδικασία, ώστε να καλύπτονται οι εθελοντές για οποιοδήποτε ατύχημα ή αστική ευθύνη που ενδεχομένως προκύψει.